TriceratopsTriceratops

Triceratops, ki je naseljeval svet v obdobju pozne krede, približno med 68 in 66 milijoni let nazaj, nedvomno spada med pet najbolj prepoznavnih dinozavrov na svetu. Zaradi številnih najdb njegovih fosilov je ta dinozaver razmeroma dobro raziskan.

Triceratops je bil dolg do 9 metrov, zato ne preseneča, da je njegova glava lahko merila v dolžino do 2,5 metra. Na glavi je imel tri rogove, ki so mu dali ime (ime »Triceratops« izhaja iz grščine in dobesedno pomeni »obraz s tremi rogovi«) – po enega nad očesoma in tretjega na vrhu nosa. Prvo najdbo pripisujejo učitelju iz Denverja iz ameriške zvezne države Kolorado, ko je leta 1887 naletel na velike fosilizirane rogove. Poslali so jih na univerzo Yale, kjer so najprej menili, da gre za rogove izumrlega bizona. Ko pa so sčasoma na dan prihajale nove najdbe, so ugotovili, da kosti namesto sesalcu pripadajo velikemu rogatemu dinozavru.

Triceratops

Vedno lačen rastlinojedec

Sledile so nove najdbe, obseg znanja o triceratopu pa se je povečevalo. Tako se danes ve, da so ti dinozavri bili zelo številčni, skupaj z nekaterimi hadrozavri celo prevladujoča vrsta rastlinojedcev njihovega obdobja. To potrjujejo številna okostja – dobesedno na stotine so jih odkrili – ki so tako številčna, da jih včasih sploh ne odkopljejo več. Kot rastlinojedec se je triceratops prehranjeval predvsem z nizko rastočim rastlinjem, saj njegova anatomija nakazuje, da ni mogel dosegati visokih rastlin. Upoštevajoč da so bili rastlinojedi in da so merili okoli 9 metrov, so morali dnevno zaužiti velikanske količine hrane. Trgali so jo kot z nekakšnim kljunom, ki je imel na stotine medsebojno zraščenih zob, in nato prežvečili z zadajšnjimi zobmi. Ni povsem jasno, ali so bili triceratopsi samotarski ali družabni dinozavri. Nekateri dokazi, kot so odkritja večjih skupin fosilov, lahko nakazujejo, da so včasih živeli v skupinah.

Triceratopsovi rogovi za razkazovanje

Rogova nad očmi sta neverjetna: fosilizirana sta merila do enega metra. Ker pa vemo, da je na koncu roga bil še roževinasta struktura keratin, so bila dejansko še večja (spomnimo se, kako daljši so roževinasti rogovi pri govedu od kostne osnove). Težko govorimo o njihovi funkciji. Znanstveniki največkrat omenjajo dvojen pomen: obrambni in za razkazovanje. Vse več je tistih, ki menijo, da so bili rogovi za razkazovanje. Podobno je tudi s kostnim ščitom na zadnjem delu glave, ki je bil verjetno uporabljen za zaščito vratu in morda tudi za prikazovanje med triceratopsi. Njegova točna funkcija ostaja še predmet raziskav.

Triceratops dinozaver


Včasih več vrst triceratopsov, danes samo dve

Trenutno sta priznani samo dve vrsti triceratopsov: Triceratops horridus in Triceratops prorsus. V preteklosti so znanstveniki opisali več različnih vrst triceratopsov (skoraj 15), ki so se raziskovali med seboj po rogovih. Vendar so nadaljnje raziskave in revizije pokazale, da veliko teh imenovanih vrst pravzaprav spada v eno od teh dveh glavnih vrst ali pa so bili odkriti kot posamezni vzorci drugih sorodnih vrst.

Večina odkritih fosilov triceratopsov izhaja iz Severne Amerike

Danes so okostja triceratopsov na ogled v več muzejih po svetu. Najbolj popolno okostje je tisto iz Melbourna v Avstraliji, imenovano »Horridus«. Pravzaprav so okostja, kot smo že zapisali, tako pogosta, da so se znašla na dražbi. Najbolj znan primer je »Big John«, največje znano okostje triceratopsa, ki je bilo prodano na dražbi v Parizu. Big John je bil prodan za 7,7 milijona ameriških dolarjev zasebnemu ameriškemu zbiratelju. Okostje je bilo izkopano leta 2014 v Južni Dakoti, ZDA, in je znano po svoji izjemni velikosti ter izjemni ohranjenosti, saj je več kot 60 % okostja in 75 % lobanje ohranjenih​. Prodaja okostja je v strokovni javnosti sprostila veliko zgražanja.

Triceratops

Triceratops je priljubljen v pop kulturi

Triceratops je danes zelo priljubljen in prepoznaven dinozaver v popularni kulturi. Njegov edinstven videz z velikimi rogi in kostnim ščitom na glavi ga je naredil za ikonično podobo v številnih medijskih in kulturnih kontekstih. Triceratops se pogosto pojavlja v filmih in televizijskih oddajah o dinozavrih. Najbolj znan je verjetno njegov pojav v seriji filmov »Jurski park (Jurassic Park)« in »Jurski svet (Jurassic World)«, kjer je prikazan kot eden izmed ključnih dinozavrov. Triceratops je tudi pogosta figura v otroških knjigah o dinozavrih in je pogosto vključen v izobraževalne materiale, ki otrokom pomagajo učiti se o prazgodovini in paleontologiji.

Triceratops

Podobne objave