Dinozavrska stopinja

Nekatera odkritja se zgodijo čisto po naključju. Tako se je pripetilo tudi v primeru Steva Pulleyja in njegovega triletnega vnuka Codyja, ko sta hodila po parku Irchester Country Park. Nahaja se blizu mest Wellingborough in Irchester. Park pokriva območje, ki je bilo nekoč kamnolom in je zdaj priljubljena rekreacijska destinacija za lokalne prebivalce in obiskovalce. Tam sta v eni od skal naletela na nenavaden odtis. Bila je dinozavrska stopinja.

Z vnukom na sprehodu

Gospod Pulley, navdušen lovec na fosile, je dejal: »Skoraj vsak teden pridem sem z vnukom na sprehod, včasih pa tudi samo opazujem naravo. Stopila sva čez to skalo in sem pomislil ‘Vem, kaj je to’. Velik sprednji prst me je spomnil, da bi lahko bil odtis dinozavra. Izračunal sem, da bi pripadal živali, visoki približno tri metre.« Odkritje je predstavil londonskemu naravoslovnemu muzeju, kjer so ocenili, da odtis dinozavra pripada šest metrov dolgemu megalozavru.

Dinozavrska stopinja
Vnuk Cody in odtis dinozavrske stopinje (vir: BBC)


»Irchester, Northampton in Kettering so se nekoč nahajali na obali jurskega morja. Veliko ljudi v Northamptonshiru ne ve, da je bila tu v času dinozavrov pravzaprav plaža,« pravi Steve Pulley. Sedimentna kamnina, ki sta jo našla, je bila dolga približno 55 cm in je nastala zaradi odtisa živali v mehko zemljo pred milijoni let.

Dinozavrska stopinja pripada megalozavru

Paul Barrett iz Naravoslovnega muzeja je dejal: »Kolikor mi je znano, so to prvi dinozavrski odtisi iz Northamptonshira. Sicer so podobne sledi iste starosti znane tudi drugje, vključno z Oxfordshirom, Yorkshireom in otokom Skye. Identificiral sem jih kot Megalosaurus, ker je to edini veliki teropod za katerega je znano, da je živel v tem času v Združenem kraljestvu.«

Megalodon
Megalodon

Megalozaver (Megalosaurus) je rod velikega teropodnega dinozavra, ki je živel v obdobju jure pred približno 166 milijoni let. Bil je mesojed in je dosegel dolžino okoli šest metrov. Njegovi fosili so bili prvič odkriti v Angliji, in Megalozaver velja za enega prvih znanstveno opisanih dinozavrov. Znan je po svojih velikih zobeh in močnem telesu, ki ga je uporabljal za lov na plen. Megalozaver je igral pomembno vlogo v zgodnjem razumevanju dinozavrov in paleontologije.

Podobne objave