Spinozaver

Spinozaver, znanstveno Spinosaurus, je eden najbolj fascinantnih in edinstvenih dinozavrov, ki so kdajkoli hodili po Zemlji. Živel je v obdobju krede, pred približno 112 do 93 milijoni let, njegove fosile pa so našli predvsem v Severni Afriki, v državah kot so Egipt, Maroko in Alžirija.

Kaj pomeni »spinozaver«?

Ime spinosaurus izvira iz latinskih besed »spina« (kar pomeni trn ali bodica) in »saurus« (kar pomeni kuščar ali plazilec). Tako ime spinosaurus dobesedno pomeni »bodičasti kuščar«. Ime je dobil zaradi svojih značilnih dolgih »bodic« na hrbtnih vretencih in tvorile veliko hrbtno plavut, kar je ena njegovih najbolj prepoznavnih značilnosti.
Spinozaver je bil prvič opisan leta 1915 s strani nemškega paleontologa Ernsta Stromerja, ki je odkril njegove fosile v Egiptu. Na žalost so bili ti prvotni fosili uničeni med bombnim napadom na München med drugo svetovno vojno. Zaradi tega je naše razumevanje spinozavra temeljilo na risbah in zapiskih Stromerja, dokler niso odkrili novih fosilov.

Paelontolog Ernst Stromer ob spinozavrovi kosti.

Nekoč kopenski, danes pretežno vodni dinozaver

Sprva so raziskovalci spinozavra obravnavali kot tipičnega mesojedega dinozavra, ki je pretežno lovil in se gibal po kopnem. Vendar pa so bile te interpretacije omejene zaradi pomanjkanja celovitih fosilnih ostankov, saj so bili prvotni fosili uničeni med drugo svetovno vojno. V zadnjih desetletjih so nove fosilne najdbe in tehnološki napredki, kot so računalniške tomografije (CT) in 3D rekonstrukcije, omogočili podrobnejše preučevanje spinozavra. Znanstveniki so začeli odkrivati anatomske značilnosti, ki so bile značilne za polvodne živali:

Gostota kosti: Spinozaver je imel gostejše kosti, kar je pomagalo pri potapljanju in stabilnosti v vodi.
Oblika lobanje:Njegova dolga, ozka lobanja in stožčasti zobje so bili prilagojeni za lovljenje rib, podobno kot pri sodobnih krokodilih.
Ploske noge in močan rep:Spinozaver je imel ploske noge in močan, veslast rep, ki je bil primeren za plavanje.
Hrbtna plavut: Velika hrbtna plavut je morda igrala vlogo pri termoregulaciji ali razkazovanju, lahko pa je tudi pripomogla k stabilnosti med plavanjem.

Zaradi teh novih spoznanj se znanstveniki danes nagibajo k teoriji, da je bil spinozaver polvodni dinozaver, ki je preživel veliko časa v vodi. Njegove prilagoditve so mu omogočale učinkovito lovljenje rib in drugih vodnih živali, hkrati pa se je lahko gibal tudi po kopnem.

Stromerjeva skica spinozavra.
Spinozaver - evolucija razumevanja spinozavra
Evolucija razumevanja spinozavra – v začetku so ga imeli za izključno kopenskega dinozavra, danes velja, da je veliko časa preživel v vodi. Grafika: Mario Lanzas.

Velikost in teža spinozavra

Spinozaver je bil eden največjih mesojedih dinozavrov, kar so jih kdaj odkrili. Bil je dolg med 12 in 18 metri in tehtal med 7 in 20 ton. Zaradi teh impresivnih dimenzij je večji od tiranozavra (Tyrannosaurus rex) in večine drugih velikih terapodov. Ena izmed njegovih najbolj značilnih lastnosti je bila velika hrbtna plavut, ki je lahko dosegla višino do 2 metrov. Plavut je verjetno služila kot sredstvo za regulacijo telesne temperature, razkazovanje ali morda za pomoč pri plavanju.

Spinozaver

Življenjski prostor

Spinozaver je naseljeval območja, ki so danes puščave Severne Afrike, vendar so bila v njegovem času ta območja pokrita z rekami, močvirji in plitvimi morskimi okolji. Okolje in evolucija sta ga dobro prilagodila na tovrstno okolje. Njegove dolge, ozke čeljusti in stožčasti zobje so bili idealni za lovljenje rib. Njegove ploske noge in goste kosti pa so mu pomagale pri plavanju in ohranjanju stabilnosti v vodi. Fosilni dokazi kažejo, da je verjetno na kopnem hodil po vseh štirih nogah, kar je redkost med teropodi.

Kje je mogoče videti spinozavrovo okostje?

Najbližje Sloveniji si lahko ogledate okostje spinozavra v Naravoslovnem muzeju na Dunaju (Naturhistorisches Museum Wien) v Avstriji. Ta muzej je eden največjih in najpomembnejših naravoslovnih muzejev na svetu ter gosti številne fosile in rekonstrukcije dinozavrov, vključno s spinozavrom. Muzej ima bogato zbirko fosilov, ki vključuje večje eksponate dinozavrov, in ponuja interaktivne razstave, kjer obiskovalci lahko spoznajo življenje in okolje teh fascinantnih bitij. Dunaj je od Slovenije oddaljen le nekaj ur vožnje, zato je dostopen za enodnevni izlet ali vikend obisk.
Če vas zanima še kakšna druga lokacija, kjer je razstavljeno okostje spinozavra, je znano tudi okostje v Naravoslovnem muzeju v Londonu (Natural History Museum, London) in Paleontološkem muzeju v Milanu (Museo di Storia Naturale di Milano). Vendar pa je Dunaj najbližja možnost za obisk iz Slovenije.

Spinozaver okostje

Podobne objave