Titanozaver

V južni Franciji je bilo po naključju odkrito skoraj popolno okostje dinozavra, ki sega od zadnjega dela lobanje do repa. Odkritje se je zgodilo maja 2022, ko je 25-letni amaterski paleontolog Damien Boschetto med sprehodom s psom v gozdu blizu Montouliersa opazil nekaj nenavadnega. Skupaj s francoskim narodnim centrom za znanstvene raziskave in kulturnim združenjem za arheologijo in paleontologijo pri Muzeju Cruzy so okostje, dolgo skoraj 10 metrov, identificirali kot skelet titanozavra. Odkritje je posebno, ker so kosti ohranjene skoraj v izvirnem anatomskem položaju.

Odkrtije titanozavra
Odkritje titanozavra

Nova vrsta titanozavra?

Raziskovalci so ocenili, da je starost nedavno odkritega fosila približno 70 do 72 milijonov let. Titanozavri so živeli od pozne jure do konca krede, približno od 163,5 milijona do 66 milijonov let nazaj. Spadajo v večjo skupino dinozavrov, znanih kot zavropodi, v družino dolgovratih rastlinojedcev, ki so bili med največjimi dinozavri svojega časa. Ostanki fosilov titanozavra so pogosto najdeni v Evropi, vendar redko v anatomski povezavi. Odkritje skeleta v tej povezani obliki nakazuje, da je bilo telo pokopano pred popolnim razpadom, kar je pustilo “nekaj tkiv, ki povezujejo kosti med seboj”.
Popolnost vzorca bo olajšala določitev, ali gre za novo vrsto ali nov primer že znane vrste. Boschetto je odkril vzorec v regiji, znani po bogatih fosilnih najdbah, kar prispeva k obsežni zbirki dinozavrov v Franciji. Združenje namerava nadaljevati raziskave in iskanje po območju ter upa, da bo pridobilo sredstva za ustvarjanje velikega muzeja, ki bo lahko predstavil te zbirke. (Vir)

Podobne objave