Mineva 200 let od poimenovanja prvega dinozavra

Te dni mineva 200 let, odkar je William Buckland iz Velike Britanije obvestil Geological Society of London o odkritju velike čeljusti in uda. V vasi Stonesfield blizu Oxforda je namreč odkril fosil velikanskega plazilca, ki ga je poimenoval »megalosaurus«, »veliki kuščar«. To je bil uradni začetek zgodbe o dinozavrih, ki tako znanstvenike kot laike fascinirajo še danes. Od takrat je znanost o dinozavrih močno napredovala, razkrila je, kako so ti velikani izgledali, živeli in kako so se evolucijsko razvijali. Dinozavri gospodarili na Zemlji v mezozoiku, od pred približno 231 milijonov let do 66 milijonov let nazaj. Njihovi potomci, ptice, so še vedno med nami.

Mineva 200 let od poimenovanja prvega dinozavra
Prvotna predstava kako naj bi izgledal megalozaver.


Napačne predstave o dinozavrih

Prvotne predstave o dinozavrih so bile precej drugačne od tega, kar vemo danes. Buckland je na primer verjel, da je megalozaver podoben kuščarju, dolgemu 20 metrov, ki je lahko živel na kopnem ali v vodi. Danes vemo, da je bil ta dinozaver del skupine teropodov, mesojedih dinozavrov, kot sta tiranozaver in spinozaver, in je bil dolg približno 9 metrov.

Najdba sprožila fosilno mrzlico

Zgodnje raziskave so sprožile fosilno mrzlico, ki je paleontologe in zanesenjake gnala v iskanje novih odkritij po Angliji in širše. To zgodnje navdušenje in radovednost sta pripomogli k razvoju paleontologije kot znanosti, ki še danes razkriva nove skrivnosti o življenju na Zemlji pred milijoni let. Raziskovanje dinozavrov je tako postalo pomembno okno v preteklost našega planeta, ki razkriva kompleksnost in čudovitost življenja skozi čas.

Mineva 200 let od poimenovanja prvega dinozavra
Tako naj bi izgledal “resnični” megalozaver.

Vir: Independent

Podobne objave