Dolgovrati dinozaver

Paleontologom je uspel veliki met. Prvič v zgodovini so v celoti razkrili okostje 240 milijonov let starega dolgovratega dinozavra Dinocephalosaurusa orientalisa, ki spominja na kitajskega zmaja. Njegovi prvi fosili so bili odkriti leta 2003 na jugu Kitajske. Nedavna najdba omogoča presenetljivo vizualizacijo.

Izjemno dolg vrat dolgovratega dinozavra

Njegova posebnost je izjemno dolg vrat v katerem je imel 32 vretenc. Zaradi plavutastih okončin in okostja ribe v predelu želodca znanstveniki domnevajo, da se je odlično prilagodil oceanom. Kot piše Indenpendent, je bil eden od sodelujočih znanstvenikov tudi Nick Fraser iz škotskega narodnega muzeja: »To odkritje nam omogoča, da prvič v celoti vidimo to izjemno dolgovrato žival. Nedvomno bo zaradi svojega videza, ki spominja na dolgega in kačastega mitološkega kitajskega zmaja, spodbudil domišljijo po vsem svetu.«

Dolgovrati dinozaver - okostje

Okostje dolgovratega dinozavra – v predelu želodca so mu našli okostja rib.

Desetletje preučevanja okostij

Raziskovalci iz Škotske, Nemčije, Amerike in Kitajske so deset let na Inštitutu za vretenčarsko paleontologijo in paleoantropologijo v Pekingu, delu Kitajske akademije znanosti, preučevali Dinocephalosaurusa orientalisa. Njegov dolg vrat so primerjali z vratom Tanystropheusa hydroidesa, še enega nenavadnega morskega plazilca iz srednjega triasa. Oba plazilca sta bili podobne velikosti in imata več skupnih značilnosti lobanje, vendar ima Dinocephalosaurus veliko več vretenc tako v vratu kot v trupu, kar mu daje veliko bolj kačast videz.

dolgovrati dinozvaer

Kljub površinskim podobnostim Dinocephalosaurus ni bil tesno povezan s slavnimi dolgovratimi pleziozavri, ki so se razvili šele okoli 40 milijonov let kasneje in za katere se domneva, da so bili navdih za pošast iz Loch Nessa.

Vir (1) Independent

Podobne objave