NERAZISKANA SKRIVNOST

Zgodba o izgubljenih dinozavrih v Centralnem parku izvira iz konca 19. stoletja, ko so v New Yorku načrtovali postavitev spektakularnega muzeja, posvečenega paleozoiku, ki bi vključeval velike modele dinozavrov in drugih prazgodovinskih bitij. Ta ambiciozen projekt je bil predviden kot del Centralnega parka, enega izmed najbolj znanih javnih parkov na svetu.

Največji muzej dinozavrov žrtev spletk

Načrti za muzej so obljubljali, da bo postavitev postala eden največjih dinozavrovskih muzejev tistega časa, kar bi pritegnilo obiskovalce z vsega sveta in jim omogočilo, da doživijo prazgodovino na edinstven način. Vendar pa je bil projekt nenadoma preklican, in sicer zaradi več dejavnikov, vključno s političnimi spletkami in konkurenčnimi interesi z American museum od Natural History, ki se je prav tako zanašal na prazgodovinske razstave kot del svoje privlačnosti.

NERAZISKANA SKRINVOST

Modele so uničili ali zakopali

Najbolj zagonetni del te zgodbe je uničenje že izdelanih modelov dinozavrov, ki so bili, kot kaže, skrivnostno zakopani nekje v parku leta 1871.  Običajno so za to dejanje okrivili pokvarjenega politika Williama Tweeda z vzdevkom »»Boss««, vendar so novejše raziskave pokazale, da bi lahko za uničenje bil odgovoren odvetnik Henry Hilton, ki je imel vpliv na odločitve povezane s parkom. Hilton je bil znan po svoji tendenci znebiti se stvari, ki jih ni smatral za koristne, zato je možno, da so bili modeli uničeni kot del njegovih širših prizadevanj za »čiščenje« parka.

Skrivnost ostaja nerazrešena

Ta dogodek ostaja ena izmed bolj nenavadnih in manj raziskanih zgodb v zgodovini New Yorka, ki priča o prepletu ambicij, znanstvenih sanj in političnih bojev. Kljub obsežnim prizadevanjem zgodovinarjev in ljubiteljev zgodovine, lokacija zakopanih modelov ostaja skrivnost, kar daje tej zgodbi skoraj mitološki status.
Vir: Science Direct

Podobne objave