Mladi tiranozaverMladi tiranozaver

Dinozavra, poznanega le po razmeroma slabo ohranjeni lobanji iz Nove Mehike (ZDA), za katero so menili, da pripada mlademu tiranozavru, so sedaj znastveniki razglasili za novo vrsto. Poimenovali so ga Tyrannosaurus mcraensis, kar daje nov veter v jadra dolgoletnim debatam o domnevnih sorodnikih tiranozavra. Delna lobanja dinozavra, najdena pred 40 leti, je zdaj identificirana kot nova vrsta T-rexa, morda celo kot njegov najbližji sorodnik.
Raziskava tako priliva olje na ogenj dolgoletnim debatam o tem, koliko vrst tiranozavrov je bilo, in bi lahko pomagala pojasniti, kako se je razvil ta ikonični plenilec. Tiranozaver se je pojavil v Severni Ameriki pred približno 68 milijoni let, 2 milijona let pred množičnim izumrtjem, ki je izbrisalo večino dinozavrov. Paleontologi so zmedeni glede izvora tega mesojedca. Nekateri menijo, da so predniki T. rexa prečkali kopenski most iz prazgodovinske Azije, drugi pa so njegove izvore postavili v južno Severno Ameriko.

Ocenjujejo, da je bil dinozaver dolg približno 12 metrov, primerljiv po velikosti s T. rexom, vendar je živel približno 4 milijone let prej.
(Vir: New Scientist)

Mladi tiranozaver

Podobne objave